Suçluların İadesi - Genel Bilgiler

I- GENEL BİLGİLER :
 

I- Genel Olarak
Suçluların iadesi, bir devlet ülkesinde bulunan kişinin, başka bir devlet ülkesinde işlediği bir suçtan dolayı şüpheli veya sanık olması halinde, hakkında soruşturma ve kovuşturma işlemlerinin yapılması amacıyla; hükümlü olması halinde ise, hakkında hükmolunan cezanın infazı amacıyla, talep eden devlete teslim edilmesinden ibaret olan adlî ve siyasî bir işlemdir.

II- Merkezî Makam
Merkezî Makam, ülkelerin suçlu iadesi evrakını diplomatik kanaldan birbirine ilettiği ve bu evrakın ön incelemesinin yapıldığı makamdır. Suçlu iadesine ilişkin sözleşmelerde genellikle Adalet Bakanlıkları Merkezî Makam olarak gösterilmiş olmakla birlikte bazı ülkelerde Ülke Başsavcılıkları tarafından bu görev yerine getirilmektedir.

6706 sayılı Kanun’un 2 nci maddesinin (b) bendi uyarınca Merkezî Makam olarak Adalet Bakanlığı belirlenmiştir.

1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 45 inci maddesinin (c) bendi uyarınca, “hukukî ve cezaî konularda uluslararası adlî yardımlaşma; tebligat, istinabe, suçluların iadesi, hükümlülerin transferi, kovuşturmaların aktarılması işlemlerini yapma” görevi, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilmektedir.
 

***Diğer bölümlere ulaşmak için aşağıdaki linklere tıklayınız...
   
II- SUÇLULARIN İADESİNDE HUKUKİ DAYANAKLAR
   
III- TÜRKİYE’NİN TALEP EDEN DEVLET OLMASI
   
IV- YENİDEN YARGILAMA KONUSUNDA GARANTİ VERİLMESİ
   
V- İADE EDİLEN KİŞİNİN İADE TALEBİNE KONU EDİLMEYEN SUÇLARDAN YARGILANMASI VEYA BU TÜR HÜKÜMLERİN İNFAZI
   
VI- YABANCI ÜLKELERDEN GELEN İADE TALEPLERİ
   
VII- AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ İLE ARAMIZDAKİ SUÇLU İADESİ İŞLEMLERİNE İLİŞKİN USUL