Genel Bilgi

G20 (Group of 20); Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Arjantin, Avustralya, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan, İtalya, Japonya, Kanada, Kore Cumhuriyeti, Meksika, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından uluslararası mali sistemin daha istikrarlı bir yapıya kavuşturulması amacıyla 1999 yılında oluşturulmuş bir platformdur.

Dünya ekonomisinin yaklaşık %85’ini, ticaretinin %75’ini ve nüfusunun üçte ikisini temsil etmekte olan G20, farklı kıtalardan gelişmiş ve yükselen ekonomileri aynı platformda bir araya getiren, kapsayıcı yapısıyla uluslararası ekonomik düzlemde profili giderek yükselen bir oluşum olarak kendisini göstermektedir.
G20’nin ülke koordinasyonu Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır. G20’nin Şerpa Hattı bünyesinde 2010 yılında oluşturulan Yolsuzlukla Mücadele Çalışma Grubu’nun faaliyetleri ise Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği tarafından takip edilmektedir.

Yolsuzlukla Mücadele Çalışma Grubu’nun temel amacı, yolsuzlukla küresel mücadeleye ilişkin kapsamlı ve uygulanabilir tavsiyeler sunmanın yanı sıra; ortak politikalar geliştirmek, üye ülkelerin kapasitelerinin güçlendirilmesi ve uygulamaların uyumlaştırılması ile yolsuzlukla mücadele alanında karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımıdır.

Konuyla ilgili daha geniş bilgiye https://www.unodc.org/corruption/en/tools-and-services/g20-anti-corruption-resources/by-thematic-area.html internet adresinden erişim mümkündür.