OECD (İKTİSADİ İŞBİRLİĞİ ve KALKINMA TEŞKİLATI)

Ülkemiz, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Uluslararası Ticarî İşlemlerde Yabancı Kamu Görevlilerine Rüşvetin Verilmesinin Önlenmesi Sözleşmesini” (Sözleşme) 17/12/1997 tarihinde imzalamıştır. Bahsi geçen Sözleşme, 10/05/2000 tarihli ve 24045 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 09/03/2000 tarihli ve 2000/385 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Ülkemiz bakımından yürürlüğe girmiştir.

Sözleşmeye 46 ülke taraftır. Türkiye ile birlikte bu sözleşmeye taraf olan diğer ülkeler; Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Brezilya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Kolombiya, Kore, Kosta Rika, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Meksika, Norveç, Peru, Polonya, Portekiz, Rusya, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, Şili, Yeni Zelanda ve Yunanistan’dır.

Yabancı kamu görevlilerine rüşvet verilmesinin önlenmesini ve bu çerçevede; yabancı bir ülkede, ticari iş ilişkileri çerçevesinde yabancı kamu görevlilerine rüşvet veren kişilerin, bu eylemleri nedeniyle vatandaşı oldukları ülkede cezalandırılmalarını öngören bu Sözleşme uyarınca, bir “Rüşvetle Mücadele Çalışma Grubu (WGB)” kurulmuş ve taraf ülkelerin temsilcilerinden oluşan bu Çalışma Grubu, Sözleşme'nin uygulanmasını denetlemek amacıyla taraf ülkelerin mevzuat yapılarını ve bu suça ilişkin idari ve adli süreçlerini düzenli bir şekilde takip etmektedir.

Ülkemiz bakımından Sözleşmenin uygulanmasında koordinasyon görevi, 04/02/2008 tarihinden bu yana Bakanlığımız adına Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülmektedir.

Sözleşme ile getirilen hükümlere uyum sağlanması ve bu hükümlerin etkili bir şekilde uygulanması uluslararası yolsuzlukla mücadelede kritik bir öneme sahiptir. Sözleşmeye taraf olan bütün ülkeler, ulusal mevzuatlarında yabancı kamu görevlisine rüşvet verilmesini suç olarak düzenlemek, bu suçla mücadelede Sözleşme ile getirilen hükümlere uyum sağlamak ve uygulamakla yükümlüdürler.