Anasayfa /
Adli Yardımlaşma Taleplerinde Ülkeler Bazında Özel Uygulamalar
ADLİ YARDIMLAŞMA TALEPLERİNİN METİN BÖLÜMLERİNDE BAZI ÜLKELERE İLİŞKİN ÖZEL UYGULAMALAR
Tüm ülkeler : Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması ( CMK.231) ile ilgili uygulamanın talepname içerisinde açıklanması gerekmektedir.
Tüm ülkeler : Adli para cezasının
- (mağdurun/müştekinin zararının giderilmesi) tebliğ edilmesine ilişkin adli yardımlaşma taleplerinde Talepnamede sanığın ödeme yapabileceği banka bilgileri ( banka adı, şube adı, hesap numarası, alıcı unvanı, IBAN numarası ) bilgilerinin talepnamede yer alması gerekmektedir. Özellikle Latin alfabesi kullanmayan ülkelere yönelik talepnamelerde (Örneğin, Çin, Rusya, İran ve Arap Ülkeleri) ilgilinin pasaportunun okunaklı suretinin eklenmesi gerekmektedir.
İsviçre : İsviçre'nin CİKAYAS'ın 5. maddesine koyduğu çifte cezalandırılabilirlik ilkesine ilişkin çekince nedeniyle talepnamede talep edilen adli yardımlaşma başlığı altında "Davet üzerine gelmezse yetkili adli makamınızın huzuruna zorla getirtiniz" ibaresine veya bu anlama gelecek bir ifadeye yer verilmemesi uygun olacaktır.
Türkmenistan : İfade alınmasına yönelik taleplerde ilgilinin ifadesinin alınmasına dair kararın eklenmesi (duruşma zaptı, ara karar tutanağı veya tensip zaptı gibi) gerekmektedir.
Irak : Irak uyruklulara ilişkin nüfus, adli sicil kaydı ve adres tespiti taleplerinde talebe konu kişilerin kimlik fotokopisinin, nüfusa kayıtlı olduğu yer adının ve sayfa ve sicil numaralarının, parmak izleri ve kendi el yazıları ile ülkelerindeki adreslerinin, akrabalarının adres ve telefon numaraları bilgilerinin de belirtilmesi gerekmektedir.
Afganistan : Afganistan uyruklulara ilişkin nüfus, adli sicil kaydı ve adres tespiti taleplerinde tam doğum tarihi, pasaport numaraları, pasaportun verildiği yer, nüfusa kayıtlı olduğu il, ilçe, köy ve büyükbaba (baba tarafından) isimlerinin de belirtilmesi gerekmektedir.
Filistin : Filistin uyruklulara ilişkin nüfus, adli sicil kaydı ve adres tespiti taleplerinde kimlik numaralarının, kendi el yazıları ile tam nüfus bilgilerinin, ülkelerindeki adreslerinin ve varsa yakınlarının telefon numaraları bilgilerinin ayrıca büyükbaba (baba tarafından) isimlerinin de belirtilmesi gerekmektedir.
Bangladeş : Bangladeş uyruklulara ilişkin nüfus, adli sicil kaydı ve adres tespiti taleplerinde tam nüfus bilgilerinin, pasaport numarası, pasaportun verildiği yer, nüfusa kayıtlı oldukları il, ilçe, köy ve kendi el yazıları ile ülkelerindeki adreslerinin ve varsa yakınlarının telefon numaraları bilgilerinin de belirtilmesi gerekmektedir.
Pakistan : Pakistan uyruklulara ilişkin nüfus, adli sicil kaydı ve adres tespiti taleplerinde tam nüfus bilgilerinin, pasaport numarası, pasaportun verildiği yer, nüfusa kayıtlı oldukları il, ilçe, köy ve kendi el yazıları ile ülkelerindeki adreslerinin ve varsa yakınlarının telefon numaraları bilgilerinin de belirtilmesi gerekmektedir
Hong-Kong : Hong Kong ile ülkemiz arasında ikili veya çok taraflı adli yardımlaşma anlaşması bulunmadığından adli yardımlaşma talepleri mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde yerine getirilmektedir. Bu kapsamda Hong Kong makamlarına yönelik adli yardımlaşma talepnamelerinde mütekabiliyet ilkesinin dayanak olarak gösterilmesi ve talepnamelerde;
"The Government of the Republic of Türkiye ("Türkiye") undertakes that it will, subject to the provisions of the law of Türkiye, comply with a future request made by the Hong Kong Special Administrative Region ("the HKSAR") to Türkiye for similar assistance having a comparable effect to that requested from the HKSAR in this case." şeklindeki bir ibareye yer verilmesi gerekmektedir. Lübnan : Lübnan uyruklulara ilişkin nüfus ve adli sicil kaydı taleplerinde bahse konu kişilerin nüfusa kayıtlı oldukları yer ile nüfus kütük numaralarının talepnameye eklenmesi gerekmektedir.
Birleşik Arap Emirlikleri : Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) makamlarına yönelik adli yardımlaşma talepnamelerinde "Garantiler" başlığı altında "İlgili Türk makamları 'Mütekabiliyet İlkesi'ni BAE adli makamlarından gelecek benzer adli yardımlaşma talepleri için de uygulamayı taahhüt eder" ibaresinin belirtilmesi gerekmektedir.
Japonya :
- Japonya makamlarına yönelik adli yardımlaşma talepnamelerinde "Garantiler" başlığı altında, adlî yardımlaşma talebinin karşılanması esnasında oluşabilecek her türlü masrafın karşılanacağının taahhüt edilmesi,
- İlgili şahsın/şahısların uyruklarının talepnamede açık bir şekilde ifade edilmesi,
- Talepnamenin “Garantiler” başlığı altında, ileride Japonya adlî makamları tarafından gönderilecek benzer nitelikteki adlî yardımlaşma taleplerinin mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde yerine getirileceğine dair taahhütte bulunulması gerekmektedir.
Nepal : Nepal uyruklulara ilişkin nüfus, adli sicil ve adres tespiti taleplerinde kendi el yazıları ile ülkelerindeki adreslerinin ve varsa yakınlarının telefon numaralı bilgilerinin de belirtilmesi gerekmektedir.
Kanada : Kanada mevzuatında zorla getirme müessesesi bulunmadığından bu ülkeye yönelik talepnamelerde, talep edilen adli yardımlaşma başlığı altında "Davet üzerine gelmezse yetkili adli makamınızın huzuruna zorla getirtiniz" ibaresine veya bu anlama gelecek bir ifadeye yer verilmemesi uygun olacaktır.