Anasayfa /
SEEPAG
Güneydoğu Avrupa Savcıları Danışma Konseyi (SEEPAG)
Genel Olarak:
11-12 Aralık 2003 tarihinde Belgrat’ta kabul edilen Deklarasyonla oluşturulan Güneydoğu Avrupa Savcıları Danışma Grubu’na (SEEPAG) 11 ülke taraftır. Bunlar: Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Macaristan, Moldova, Romanya, Sırbistan, Türkiye, Yunanistan’dır.Danışma ve yardımlaşma nitelikli olan bu organizasyon bölge içerisinde işlenen özellikle organize ve sınır aşan suçların soruşturma aşamasındaki işbirliğinin geliştirilmesini amaçlamaktadır.
SELEC ve SEEPAG İlişkisi:
SELEC çatısı altında faaliyet gösteren ve 12 Aralık 2003 tarihinde Belgrad’da kurulan SEEPAG, Güneydoğu Avrupa bölgesi ülkeleri tarafından oluşturulan uluslararası bir adli işbirliği mekanizmasıdır. Temel amacı sınıraşan suçların soruşturma ve kovuşturmalarını adli işbirliği çerçevesinde kolaylaştırmak olarak belirlemiştir.
SEEPAG Faaliyet Alanı ve Görevleri
SEEPAG, bölgedeki savcılar ve hukuk uzmanları arasında doğrudan iş birliğini teşvik eder ve uluslararası adli yardımlaşma işlemlerini hızlandırır. Üye ülkelerin savcılarına teknik destek, eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağlayarak, soruşturma ve kovuşturma aşamalarında ülkeler arası uyumu artırmayı hedefler. SEEPAG’in başlıca hedefi, insan kaçakçılığı, terörizm, organize suçlar ve yolsuzluk gibi karmaşık davalarda koordinasyon ve bilgi paylaşımı konularında adli işbirliği ağı kurulmasını kolaylaştırmaktadır.
SEEPAG’in görevleri şu şekilde sıralanmıştır.
- SELEC’e operasyonel destek sağlamak ve bilgi ve kanıtların daha verimli değişimini kolaylaştırmak
- Bölgede savcılık makamları arasında ve savcılık makamları ile kolluk kuvvetleri arasında işbirliğini ve daha iyi ilişkileri teşvik etmek,
- Suçla mücadele tedbirlerinin güçlendirilmesi ve işbirliği alanında ortak ilgi alanları ile ilgili görüş ve en iyi uygulamaları paylaşmak,
- Uluslararası anlaşmalar ve ulusal mevzuat doğrultusunda bölgedeki adli yardımlaşma sürecini hızlandırmak,
- Reformun gerekli olduğu alanlarda ilgili devlet kurumlarına öneriler sunmak ve teklifler yapmak.
SEEPAG Çalışma Usulleri:
SEEPAG, SELEC’in Bükreş’teki merkezinde bulunan SELEC tarafından sağlanan bir Sekretaryaya sahiptir. Faaliyetlerini bu Sekretarya aracılığıyla organize etmektedir.
SEEPAG Başkanlığı, üye ülkeler arasında alfabetik sıraya göre dönüşümlü olarak yürütülmektedir.
Her üye devletin Başsavcılık Ofisi (Türkiye için Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü), SEEPAG üyesi olarak faaliyetlerde ilgili ülkeyi bu danışma grubu içinde temsil edecek temsilcilerini Sekretarya’ya bildirir.
SEEPAG Sekretaryası ve işbirliği yapılan ülkelerin savcılık makamlarının temsilcileri, yılda en az bir kez bir araya gelerek ortak ilgi alanlarını görüşmek, belirli bir konuya ilişkin ulusal çerçevelerini ve deneyimlerini paylaşmak, iyi uygulamaları aktarmak ve savcılık işbirliğinde karşılaşılan sorunları ele almak üzere konferans ve toplantılar düzenlemektedir.