Avrupa Adlî Yargı Ağı (European Judicial Network- EJN)

Avrupa Yargı Ağı (EJN), cezai konularda adli işbirliğinin kolaylaştırılması için ulusal temas noktalarından oluşan bir ağdır. EJN, Avrupa Konseyi tarafından 28 Nisan 1997'de kabul edilen Organize Suçla Mücadele Eylem Planı'nın 21 numaralı tavsiyesini yerine getirmek üzere 29 Haziran 1998 tarihli 98/428 JHA Ortak Eylemi tarafından oluşturulmuştur.
Aralık 2008'de, Avrupa Yargı Ağı’nın hukuki statüsünü güçlendiren ve aynı zamanda 1998 tarihli Ortak Eylem ile oluşturulan özünü muhafaza eden, 16 Aralık 2008 tarihli ve 2008/976/JHA sayılı Konsey Kararı (EJN Kararı), yeni bir yasal dayanak olarak yürürlüğe girmiştir.

EJN, uluslararası adli işbirliğinden sorumlu merkezi makamlar ile uluslararası adli işbirliği alanında belirli sorumluluklara sahip adli makamlar veya diğer yetkili makamlar arasında her AB üyesi devlet tarafından belirlenen irtibat kişilerinden oluşur. Öte yandan, AB aday ülkeleri ile AB üyesi olmayan ülkeler de EJN irtibat kişileri belirleyebilmektedir.  

EJN Kararında "aktif aracılar" olarak tanımlanan EJN irtibat kişilerinin ana rolü, AB üye devletleri arasındaki cezai konularda, özellikle ciddi suç türleriyle mücadeleye yönelik eylemlerde adli işbirliğini kolaylaştırmaktır. Bu amaçla, irtibat kişileri yetkili makamlar arasında doğrudan temas kurulmasına ve adli işbirliğine yönelik etkili bir talep hazırlamak veya genel olarak adli işbirliğini geliştirmek için gerekli hukuki ve pratik bilgileri sağlama konusunda yardımcı olmaktadırlar.

EJN'nin idaresinden sorumlu Sekreterya Lahey'de bulunmaktadır. EJN Sekreterliği ağın işleyişini ve sürekliliğini sağlamaktadır.
Avrupa Yakalama Müzekkeresi ve Avrupa Soruşturma Emrinin uygulamasında EJN irtibat kişilerine başvurulmakta, her iki adlî iş birliği aracının uygulanmasında EJN, AB üye devletlere rehberlik sağlamaktadır.  Bu kapsamda,  Genel Müdürlüğümüz yetkilileri de EJN irtibat kişileri olarak belirlenmiştir.

Avrupa Birliği Cezai Konularda Adlî İş Birliği Birimi (European Union Agency for Criminal Justice Cooperation-EUROJUST)

EUROJUST; özgürlük, güvenlik ve adalet alanı içinde güvenliği sağlamaya yardımcı olmak maacıyla AB üye devletleri arasında oluşturulan bir iş birliği organıdır. 28 Şubat 2002 tarihli Konsey Kararı ile geçici statüsü sona erdirilerek sürekli bir yapı haline dönüşen EUROJUST, esas itibariyle cezai konularda adlî iş birliği alanında faaliyet gösteren bir AB kurumudur. EUROJUST merkezi Lahey’de bulunmaktadır.

Özellikle bir veya daha fazla AB üyesi devletin yargı yetkisine giren sınır aşan suçlar ile organize suçların araştırılması ve soruşturulmasında yetkili ulusal makamlar arasında iş birliğini geliştirmek, adlî soruşturmaları teşvik ve koordine etmek ile AB üyesi devletlere ve AB Konseyi’ne gerekli uzmanlık bilgisini temin etmek konuları EUROJUST’ın önemli görevleri arasında sayılmaktadır.