Ceza Tebligat Genel Bilgiler

CEZAİ KONULARDA ULUSLARARASI TEBLİGAT

Konusu :
Cezai tebligatın konusunu; adli kararların veya usule ait işlemlerin tebliği oluşturmaktadır. Ülkemizde veya ilgili yabancı devletlerde kendilerine tebligat yapılacak Türk vatandaşı veya yabancı uyruklu şahıslar; şüpheli, sanık, hükümlü, mağdur, müşteki, katılan, yasal temsilci, tanık ya da bilirkişi sıfatını taşıyabilirler.

Merkezi Makam :
6706 sayılı Cezaî Konularda Uluslararası Adlî İş Birliği Kanununun 2 nci maddesi uyarınca Adalet Bakanlığı, uluslararası cezai tebligat işlemlerinde Merkezi Makam olarak görev yapar. Bu görev Adalet Bakanlığı bünyesinde bulunan Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilir.


Uluslararası Mevzuat:
Cezai konularda tebligat işlemleri çoğunlukla Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardım Avrupa Sözleşmesi (CİKAYAS) ve bu Sözleşme’nin Ek 1 ve 2 nolu Protokolleri hükümleri kapsamında yerine getirilmektedir.

CİKAYAS’a taraf olmayan ve aramızda ikili andlaşma olan devletlerle olan cezai konularda tebligat işlemleri ikili antlaşmalar kapsamında yerine getirilmektedir.
Aramızda çok taraflı sözleşme veya ikili andlaşma olmayan ülkelerle ise, cezai konularda tebligat işlemleri mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesine göre yerine getirilmektedir.

ULUSAL MEVZUAT
Cezai konularda uluslararası tebligat işlemlerinin usul ve esasları 6706 sayılı Cezaî Konularda Uluslararası Adlî İş Birliği Kanunu ile 7201 Sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılmaktadır.
Kanunun yanı sıra, cezai tebligat işlemlerinin temel prensipleri Bakanlığımızın 16.11.2011 tarihli ve 69/3 sayılı “Cezai Konularda Uluslararası Tebligat” konulu Genelgesinde gösterilmiştir.