HİZMETLER > ADLİ YARDIMLAŞMA > SUÇLULARIN İADESİ
VI- YABANCI ÜLKELERDEN GELEN İADE TALEPLERİ

Yabancı ülkelerden gelen kırmızı bülten veya difüzyon mesajı üzerine yapılacak işlem :
Ülkemizde bulunduğu iddia edilen suçlulara ilişkin olarak kırmızı bülten veya difüzyon mesajları İçişleri Bakanlığı tarafından merkezi makam olarak Bakanlığımıza gönderilir.  Bakanlığımızca yapılan inceleme sonucunda kırmızı bülten veya difüzyon mesajında belirtilen suçların iadeye elverişli olduğu ve suçun işlendiğine ilişkin kanaat oluşturmaya yetecek derecede delillerin mevcut olduğu görüşüne varılırsa İçişleri Bakanlığına yazı yazılarak şahsın Türkiye’de yakalanması durumunda tutuklanması için adli makamlara sevk edilmesi istenir.

Şahıs yakalandığında yetkili Cumhuriyet Savcılığına sevk edilir. Cumhuriyet Savcısı şahsı geçici tutuklama veya adli kontrol talebiyle yetkili Sulh Ceza Mahkemesine sevk edebilir.  Sulh Ceza Mahkemesi kırmızı bülten veya difüzyon mesajındaki suç ve delil durumunu bakarak şahsın geçici tutuklanması, adli kontrol altınana alınması veya serbest bırakılması yününde karar verebilir.

 Aranan kişiye atılı suç iadeye elverişli bir suç olmasına rağmen Yetkili C.Savcılığı veya Mahkeme  kırmızı bülten veya difüzyon mesajlarındaki bilgilerin  yetersiz olduğu kanaatinde ise Bakanlığımızdan ek bilgi veya belgelerin gönderilmesini isteyebilir. Bakanlığımız ilgili ülke makamlarıyla temasa geçerek ek bilgi ve belgeleri ister.  Anılan bilgi veya belgeler gelinceye kadar kişinin tutuklanması veya adli kontrol altında tutulması adli makamların takdirindedir. 

Geçici Tutuklama / Adli Kontrol Altına Alma :
Aranan kişi, kırmızı bülten veya difüzyon mesajı esas alınarak yukarıda belirtildiği gibi geçici olarak tutuklanabilir. Mahkeme atılı suçun niteliğini, suça ilişkin olguları ve aranan kişinin durumunu dikkate alarak tutuklama yerine adli kontrole de hükmedebilir.

Geçici tutuklama süresi "Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesinin (SİDAS) 16’ncı maddesinde düzenlenmiştir. SİDAS’a göre geçici tutuklama süresi  en az 18 gün, en fazla 40 gündür.

SİDAS’a taraf olmayan devletlerle ilgili iade taleplerindeki geçici tutuklama süreleri o ülke ile aramızdaki  ikili anlaşmalarda düzenlenmiştir.

   
***Diğer bölümlere ulaşmak için aşağıdaki linklere tıklayınız...
   
I -
GENEL BİLGİLER
   
II-
İADE İŞLEMİNİN HUKUKİ DAYANAKLARI
   
III- TÜRKİYE’DEN YURT DIŞINA YAPILAN TALEPLERDE İADE EVRAKININ HAZIRLANMASI
   
IV- YENİDEN YARGILAMA KONUSUNDA GARANTİ VERİLMESİ
   
V- İADE EDİLEN KİŞİNİN İADE TALEBİNE KONU EDİLMEYEN SUÇLARDAN YARGILANMASI VEYA BU TÜR HÜKÜMLERİN İNFAZI
   
VII- AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ İLE ARAMIZDAKİ SUÇLU İADESİ İŞLEMLERİNE İLİŞKİN USUL

 


 

 

 
Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Resmi Web Sitesi © 2018 Tüm Hakları Saklıdır.
Webmaster:BİLGİ İŞLEM BÜROSU
Bu Sitede Yayınlanan Tüm İçerikler, İzinsiz Kaynak Gösterilemez ve Yayınlanamaz.